Vodič za početnike

Čuli ste o elektronskoj cigareti, možda čak i probali od nekoga, želite da duvan postane stvar prošlosti za Vas i mislite da biste imali dovoljno volje da pušenje zamenite parom. Odlično! Ispunjavate sve uslove i što pre treba da počnete. Samo gde? Kako? Odakle nabaviti? Koga pitati? Kad googlate “elektronska cigareta” izlaze vam gomile rezultata i apsolutno vam ništa nije jasno čemu šta služi. Šta je ta svetleće kutija koju zovu Mod, šta je to okruglo sa nekakvim uljem od gore? D2L, M2L, TH… aaaaaaaa…. gubite razum i polako počinjete da gubite i volju i napokon odustajete od cele priče jer je ipak lakše samo otići na trafiku i reći “daj mi jedan zlatni marlboro” i završiti priču.
Ali, hajde pre nego što to uradite, investirajte par minuta svog dragocenog vremena u čitanje ovog teksta jer može da koristi Vašem zdravlju (zaista).

Odakle da počnem?

Dobro pitanje. Budite sigurni da ga je svako ko je ikada krenuo u pustolovinu sa elektronskim cigaretama, postavio, možda čak i više puta.

Budžet

Da biste mogli uopšte da počnete, potrebno je da utvrdimo koliki budžet ste spremni da izdvojite za početak. Valja stoga znati da, kao i svuda tako i ovde, vredi ona stara “koliko novaca, toliko i muzike”. Za desetak eura teško da ćete imati išta pouzdano na šta ćete moći da se oslonite. Slično je i sa budžetom od dvadesetak, tridesetak eura. No, sa pedesetak, već može da se priča o nabavci nečega što će vam zaista pomoći da zaboravite duvan. Biće nategnuto i biće skromno ali je izvodljivo. Da se razumemo: postoji dakako mogućnost da se nabavi nešto i za 10, 20, 30 eura i možda će to i raditi neko vreme kako treba. Ali će troškovi održavanja toga potencijalno biti daleko veći nego da u startu investirate u nešto malo skuplje. Da, slažem se, u poređenju sa kupovinom cigareta na trafici, ovo izgleda užasno skupo. Ali imajte na umu da je vek trajanja solidne elektronske cigarete daleko duži od veka trajanja kutije, boxa pa i palete cigareta. Stoga, iako je inicijalno ulaganje veće, već nakon mesec dana ćete shvatiti da je itekako isplativo jer ne trošite besmisleno velik novac koji vam doslovce ode u dim.

Način konzumiranja

Nakon utvrđivanja koliko ste spremni da utrošite, treba da utvrdite kako želite da konzumirate paru. Postoje dva tipa konzumacije:

  • D2L što je skraćenica za Direct to Lungs i odnosi se na udisanje pare direktno u pluća.
  • M2L je skraćenica za Mouth to Lungs i odnosi se na uvlačenje prvo u usta a potom u pluća.

U 95% slučajeva, pušači koriste M2L jer je cigaretu malo nezgodno a bogami i neprijatno konzumirati direktno u pluća. Naravno, izuzeci postoje.

Šta sa ukusima?

Da, stvarno, šta sa ukusima? Može li to da ima ukus identičan cigareti? Pa, ukratko, ne. Ne postoji trenutno, a teško da će ikada i postojati bilo šta što ima identičan ukus duvanu (i to je zapravo dobra stvar jer ko bi ikada poželeo smrdljive prste i osećaj truleži u ustima koji ostavlja cigareta). Postoji naravno, nešto što se zove duvanska aroma i ona podseća na miris duvana. Ima ih raznih a na vama je da otkrijete šta vam najviše prija. Donekle je to i lepota svega ovoga jer baš to istraživanje će vas držati “na udici” i naterati vas da ne razmišljate o cigaretama. A aroma je na tržištu koliko i kišnih dana… sve i da svaki dan probate po tri nove, nećete stići za života da ih isprobate sve obzirom da svaki dan izlazi nešto novo.

Šta da kupim?

Ok, rešili ste, skupili nekih novaca i želite da kupite svoju prvu opremu. Samo, šta?
Najbezbolnije i, na neki način, najuniverzalnije rešenje bi bilo uzeti nekakav starter kit. Na tržištu ih ima sijaset. Prednost starter kitova je što se uz njih (uglavnom) dobija sve što je potrebno da probate kako je pariti i D2L i M2L metodom pa tako možete vrlo lako istražiti šta vam najviše prija. Starter kitovi mahom dolaze sa takozvanim “fabričkim grejačima” (koji se često kod nas nazivaju i izmenjivim glavama). Ovo je pogodno obzirom da od korisnika podrazumeva minimalno pa čak i nikakvo znanje i umeće oko održavanja elektronske cigarete te se isto stoga svodi na punjenje baterije i menjanje grejača svakih, recimo, nedelju dana i to je to. Preporučiti neki egzaktan uređaj je malo nezahvalno obzirom da je osećaj za estetiku individualna stvar ali nećete pogrešiti ako uzmete neki od starter kitova proizvođača poput Joyetech, Vaporesso, Eleaf, Geekvape. Sve su to dokazani proizvođači koji su dugo na tržištu i uživaju solidno poverenje parilaca širom sveta. I svi su iz Kine. Ne računajte da ćete naći išta u niskom cenovnom rangu proizvedeno u bilo kojoj drugoj zemlji. Opet, elektronska cigareta je kao koncept začeta upravo u kini tako da je to sve baš tako sasvim u redu 🙂

Šta dobijam u kutiji i šta mi je još potrebno?

U slučajevima kupovine starter kitova, u kutiji ćete dobiti uglavnom sledeće:

Mod

Najprostije rečeno, radi se o uređaju koji isporučuje struju koja je potrebna za rad elektronske cigarete.

Postoji nekoliko podela modova ali je za vas u ovom trenutku najbitnije da znate da se mogu deliti na mehaničke i regulisane i na modove sa integrisanom baterijom i one koji koriste izmenjive baterije.

Obzirom da ste početnik, sve što u svom nazivu ima i najmanju naznaku da se radi o mehaničkom modu, odmah odbacite jer korišćenje takvog moda zahteva solidno iskustvo koje vi trenutno nemate. Dakle, fokus neka vam bude na regulisanim modovima. Odakle naziv “regulisani”? Prosto i jednostavno, ovi modovi imaju mogućnost isporuke konstantne struje spram onoga koliko ste mu zadali, dakle, regulisali. Ali ono što je još bitnije za vas je to da ovakvi modovi imaju čitav niz zaštita u sebi tako da su šanse da nešto pođe po zlu, svedene na minimum. Više o regulisanim modovima kao i zaštitama u njima možete pročitati ovde.

Druga podela koju smo spomenuli je da mod može imati integrisanu bateriju ili može koristiti izmenjive baterije. Iako izbor deluje vrlo jednostavan i logično pada na integrisanu bateriju obzirom da nije potrebno ništa više dokupljivati, ako malo bolje razmislite, nametnuće vam se činjenica da kada u takvom modu baterija izdahne (a hoće kad-tad), uglavnom ceo mod ide u smeće. Kod onih koji koriste izmenjive baterije, to nije slučaj obzirom da se baterije menjaju. No, u tom slučaju ćete morati dokupiti još i baterije (ako mod koristi jednu bateriju, onda barem dve a ako koristi dve baterije onda barem četiri) kao i punjač za te baterije.

Veoma je važno odmah napomenuti da svi modovi mogu da rade i kao punjači. Međutim, punjenje baterija u modu direktno nije preporučljivo osim ako se radi o modu sa integrisanom baterijom gde naprosto nemate izbora.

Da sumiramo dakle: ono što je vama kao početniku najpogodnije je regulisani mod a ako vam finansije to dozvoljavaju, preporuka je da uzmete mod sa izmenjivim baterijama kao i eksterni punjač.

Atomizer

Ovo je drugi osnovni deo svake elektronske cigarete i zadužen je direktno za pretvaranje tečnosti u paru posredstvom grejača koji struju dobija iz moda. Ponekad se kod nas još naziva i “raspršivač” iako je taj prevod malčice nespretan i ne baš potpuno ispravan.
Kako god bilo i ovde imamo nekoliko podela ali je za vas najbitnija trenutno podela na atomizere sa fabričkim grejačima i atomizere kojima sami pravite grejače.
Čekaj… šta sam pravim???!!!
Ok, ok… opustite se. To nije nikakva nauka i samo zvuči komplikovano, a zapravo je vrlo jednostavno (dok ne rešite sami da zakomplikujete). Svakako, obzirom da ste početnik, fokusiraćemo se ovde samo na atomizere sa fabričkim grejačima koje kupujete gotove, naprosto zašrafite u atomizer i to je to. Kada prestanu da daju ukus kako treba, odšrafite ga, bacite i zavrnete novi i to je to.

Kada kupujete atomizer sa fabričkim grejačima (ili vam stiže u kitu) obično ćete dobiti nekoliko različitih grejača. Isprobajte ih sve i otkrijte koji vam najviše odgovaraju. Posle toga kupujete samo te. Cena im nije naročito visoka tako da nije neki preterano veliki trošak menjati ih redovno na svakih 7 do 10 dana.
Ako se ipak odlučite za atomizere gde ćete sami praviti grejače, preporučujemo vam da pročitate naš tekst o trikovima za savršen setup.

Gde da kupim?

U moje vreme… dobro… nećemo o tome sada 🙂
Dućana specijalizovanih za vape opremu je sve više na našim prostorima i to je sjajna stvar jer je kvalitetna oprema sve lakše dostupna. Cene u našim dućanima jesu više nego što se može nabaviti u raznim online shopovima diljem weba ali je bar sve odmah dostupno i ako vam nešto nije jasno, uglavnom možete pitati za savet direktno prodavca pa čak i probati nešto pre nego što kupite. Stoga, ako su vam finansije fleksibilnije, za prvi put ne bi bilo loše posetiti neki od specijalizovanih dućana za vape opremu (uskoro će se na našim stranicama naći registar svi dućana na našim prostorima a do tada pitajte za savet u nekim od Facebook grupa).
Naravno, ako vam online kupovina nije nepoznanica, možete naći odličnu opremu na sajtovima poput GearBest, FastTech 3FVape, BuyBest pa čak i gigantima poput AliExpress i eBay. Svi online shopovi imaju stalno neke akcije i popuste. Vaperi entuzijasti obično to sve pomno prate pa se na Facebook grupama često može dobiti korisna informacija o tome šta se trenutno za male novce može kupiti i tako uštedeti. Imajte samo u vidu da pošiljke koje stižu iz bratske nam Narodne Republike Kine uglavnom pregledaju i često se ima na njih platiti PDV a, u zavisnosti od vrednosti pošiljke, ponekad i carina. Na žalost, da li će i koliko vas zadesiti da platite prilikom preuzimanja pošiljke, informaciju ne može da vam da baš niko jer pravila gotovo da i nema. Čak i iskusni vaperi sa dugogodišnjim stažom i stotinama porudžbina iza sebe imaju toliko različita iskustva da je prosto nemoguće znati čak ni približan iznos dokle god vam poštar ne pokuca na vrata.

Nije neobično da se vape oprema kupuje polovna, naročito ako je budžet tesan.

Naravno, ukoliko kupite nešto što vam i samima ne odgovara, možete na isti način proslediti dalje posredstvom istog tog oglasnika.

Ok, kupljeno i stiglo! Šta sad?

Prvo pročitajte upustvo koje ste dobili. Ako je dobro napisano, biće vam od koristi. No, kako uputstva pišu uglavnom Kinezi na veoma smešnom engleskom jeziku, ako ništa drugo, bar ćete se lepo nasmejati. Uglavnom, biće potrebno da prvo napunite bateriju, zašrafite atomizer na mod i nalijete svoju omiljenu tečnost u atomizer.
Čekaj malo… tečnost? Kakva sad tečnost?
Para u elektronskim cigaretama ne dolazi “ni iz čega”. Stoga, tečnost za elektronsku cigaretu je neophodna. Početnici često ovo nazivaju i “ulje” ali to nije ispravno obzirom da, osim konzistencije, nema apsolutno ništa zajedničko sa uljem. Bez obzira kakvu tečnost odabrali ona će uvek sadržati sledeće:

  • VG – vegetable glycerin (biljni glicerin). Direktno je zaslužan za gust oblak koji izbacite iz sebe nakon povlačenja iz elektronske cigarete. Nema nikakav miris i slatkastog je ukusa. Prilično gust po konzistenciji. Koristi se još i u kozmetici, pastama za zube, proizvodnji sapuna, itd.
  • PG – propilen glikol. Jedan od dva glavna “krivca” za TH (throat hit – osećaj u grlu sličan onom kada povučete dim cigarete). Ređe konzistencije od VG-a ali takođe gust. Bez mirisa i takođe blago slatkast.
  • Nikotin – drugi “krivac” za throat hit. Takođe, osnovni razlog zašto nećete osetiti nikotinsku krizu kada pušenje zamenite parenjem. Količina nikotina varira u tečnostima i ide od 0mg/ml (beznikotinska tečnost) pa sve do 18mg/ml (postoji i sa većom koncentracijom ali lično to ne bih savetovao nikome). Na vama je da probate i odaberete koja količina vam najviše prija. Nikotin koji se koristi u tečnostima za elektronsku cigaretu se dobija uglavnom iz krompira (da, dobro ste pročitali, iz krompira).
  • Aroma – direktno zadužena za onaj prijatan miris koji osetite u ustima nakon povlačenja iz elektronske cigarete. Ima ih toliko da ćemo uskoro posvetiti ceo jedan tekst samo o njima i njihovim podelama.

Dakle, kao što vidite, sastav tečnosti elektronskih cigareta nije nepoznat i veoma je jednostavan, za razliku od sastava moderne cigarete (u koje se ubraja i IQOS koji je takođe ništa drugo nego običan duvanski proizvod – ne dajte se zavarati).

Tečnosti za elektronsku cigaretu je u početku najbolje da kupujete gotove u dućanima specijalizovanim za vape opremu gde ćete u većini slučajeva moći i da probate pre nego što se odlučite za kupovinu. Iskusni vaperi će vam preporučivati da tečnosti pravite sami. I to je u redu obzirom da, ukoliko se na to odlučite, ušteda će biti ogromna. Međutim, pošto ste svakako već izbombardovani gomilom informacija, ne morate još i o tome da razmišljate. Ako se zadržite u svetu elektronskih cigarete dovoljno dugo, pravljenje tečnosti će vrlo brzo stići na red samo po sebi a koliko je to zapravo jednostavno možete pročitati ovde.

Imam nekih nedoumica… koga da pitam?

Naravno da imate još sijaset pitanja. I to je odlično jer pokazujete da ste zainteresovani. Vaperska zajednica je mahom izuzetno predusretljiva i voli da pomogne jer se svi dobro sećaju svojih početaka i grešaka koje su pravili. Ako imate bilo kakvo pitanje u vezi bilo čega vezanog za vape, slobodno pitajte u našoj diskusiji i sigurno ćete dobiti odgovor.

 

Pročitajte još i...

Trikovi za savršen setup

Često se može sresti situacija da neko hvali neki atomizer na sva zvona dok ga drugi jednako kudi pa čak i baca u kantu za smeće. O čemu se ovde radi i zašto je nekome isti atomizer odličan a drugome ne valja?