Trikovi za savršen setup

Često se može sresti situacija da neko hvali neki atomizer na sva zvona dok ga drugi jednako kudi pa čak i baca u kantu za smeće. O čemu se ovde radi i zašto je nekome isti atomizer odličan a drugome ne valja? Naravno, ukusi su različiti i o tome nećemo ovde raspravljati. Ali ono što je najčešći slučaj je prosto da setup nije “pogođen” te se ne izvlači maksimum iz onoga što atomizer može da ponudi. Jasno, svaki atomizer ima svoje granice ali kako biste dobili najbolje što atomizer može da ponudi, potrebno je obratiti pažnju na sledeće stvari.

Odabir grejača

Ovo je jedna od vrlo bitnih stavki kod svakog atomizera. Ukoliko grejač nije odgovarajući ni atomizer neće raditi kako treba. Treba se držati pravila: manja komora zahteva manje grejače a veća komora zahteva veće grejače. Zašto je ovo bitno? Prvo i osnovno, ako stavite veći grejač u manju komoru postoji mogućnost da dođe do kratkog spoja. Druga stvar je zapremina komore; svaka komora ima određenu zapreminu a postavljanjem odgovarajućeg grejača ta zapremina se smanjuje. Ako preteramo i stavimo veći grejač dobićemo samo pretoplu paru koja je neprijatna ili čak neparljiva a ako stavimo manji grejač tada će ostati previše prostora u komori i izgubićemo na jačini arome. Sledeća stvar koju treba uzeti u obzir kod odabira grejača je veličina rupa za dotok tečnosti. Veći grejači zahtevaju veći protok tečnosti i obrnuto. Dakle ako vaš atomizer ima manje rupe/kanale za protok tečnosti ne možete staviti veći grejač jer neće imati adekvatno natapanje i zagorevaće. Neki će reći da ovaj problem može da se reši smanjivanjem snage (što donekle i jeste tačno) ali svaki grejač traži određenu snagu da bi radio kako treba (o čemu možete detaljno pročitati ovde). Dakle, držite se neke sredine i ne možete pogrešiti.

Pozicioniranje grejača

Treba obratiti pažnju na dužinu nožica, udaljenost grejača od rupe za vazduh i smer okretanja grejača. Ukoliko je grejač previše daleko i ako su nožice predugačke, lako se može desiti da grejač negde pipa komoru i tako izaziva kratak spoj. U najboljem slučaju samo ćete dobiti zagoreo ukus a takođe se može desiti da zaštita na modu ne radi i da dođe do najgoreg scenarija a to je zagrevanje baterije i ispuštanje otrovnih vrelih gasova ili čak i eksplozije. Na ovo treba posebno obratiti pažnju ako koristite mehaničke modove.

Mnogi su dobili komentar “približi taj grejač rupi, dobićeš bolju aromu” Paaaa, da i ne.

Ukoliko je grejač suviše približen rupi ne dobijamo ništa drugo osim blokiranja vazduha i smanjenog protoka istog, i ovde se treba pridržavati neke sredine. Ono što se pokazalo kao neki optimum je da grejač bude udaljen od rupe za vazduh između 1mm i 2mm. Prilikom postavljanja grejača kod kojih su nožice sa suprotnih strana, uvek prema rupi za vazduh okrenite stranu grejača koja ima veći broj namotaja, na ovaj način će se ceo grejač bolje hladiti i udisanjem ćete pokupiti svu onu sočnu paru sa veće grejne površine. Ukoliko grejač okrenete drugačije, vazduh će i dalje udarati grejač ali stranu sa manje namotaja. Takođe, direktan vazduh neće moći da dođe do one dve polovine od vate.

Uklanjanje hotspotova i zagrevanje grejača

Šta je uopšte hotspot?
Hotspot je mesto na kom se žica greje mnogo brže od ostatka grejača. Sve hotspotove je potrebno ukloniti obzirom da su oni glavni krivci zagorelog ukusa. Za to postoje dva načina: Prvi način, preko užarenog grejača blago prelazite nekim metalom (šrafciger, coil rod, makaze…) sve dok ne počne da se greje ujednačeno iz sredine ka krajevima. Drugi način, stiskanje grejača od krajeva ka sredini, tj.sabijanje namotaja. Ovo takođe treba ponavljati dok grejač ne počne da se greje ravnomerno iz sredine ka krajevima. Ukoliko koristite atomizer sa dva grejača vrlo je bitno da se oba zagrevaju ravnomerno i istovremeno. Ako su grejači isti i dužina nožica je ista a grejači se i dalje ne zagrevaju ravnomerno, potrebno je da proverite šrafove za hvatanje žice. Ako su svi šrafovi dobro stegnuti, onda onaj grejač koji se brže greje stisnite pincetom i sabijte namotaje. Naravno, vodite računa da za ovo koristite pincetu sa keramičkim vrhovima jer obična, metalna pinceta će praviti kratak spoj.

Takođe, kada počinjete sa otklanjanjem hotspotova, trebalo bi da značajno smanjite snagu moda i polako zagrevate “pulsiranjem” (stisnete fire taster na par sekundi pa pustite, pa opet stisnete pa pustite… i tako dok se grejač ne usija). Razlog za ovo je jednostavan: ukoliko pustite u grejač veliku snagu a na grejaču postoje hotspotovi, velika je šansa da će se žica grejača na mestu hotspota ugrejati do te mere da će izgoreti i pući.

Postavljanje vate

Prilikom postavljanja vate potrebno je pogoditi optimalnu količinu. Vata ne treba da prolazi kroj grejač jako lako, ali isto tako ne sme biti previše čvrsto provučena. Kako pogoditi optimalnu količinu? Ako vatu možete malo teže da pomerate kroz grejač a da ga pritom ne deformišete, to je savršena količina. Nakon provlačenja vate kroz grejač, krajeve bi trebalo odseći na pravu meru. Prava mera količine krajeva vate je drugačija od atomizera do atomizera ali se uglavnom svodi na to da pokriva kanale za dotok tečnosti ali ih ne zapušava kompletno. Dakle, potrebno je da, kada je vata natopljena te zbog toga raširena, tečnost ne može da uđe u komoru i napravi “poplavu” ali čim grejač krene da greje tečnost te vata počne da se “suši” da tečnost može nesmetano da ulazi i natapa vatu. Neko nepisano pravilo za dužinu vate je da se krajevi spuste u kanale za dotok tečnosti a onda se vata odseče na dužinu kanala. Naravno, ovo treba uzeti sa rezervom jer se kod nekih atomizera mnogo bolje natapa ako su kanali potpuno prazni a vata “sedi” na gornjem kraju kanala i tako zaptiva kanal.
Iz ovoga je lako zaključiti da ako preteramo sa količinom vate, lako ćemo dobiti zagoreo ukus (ozloglašeni “dry hit”) a ako stavimo premalo, atomizer može da počne da curi na otvorima za vazduh obzirom da je komora napunjena tečnošću.

Zaključak

Pogoditi pravi setup zahteva vreme i svodi se na kombinaciju pokušaja i greške dok se ne dođe do “onog pravog”. Ovo je pogotovo slučaj ako vam u ruke dospe nov atomizer, koji je skoro izašao i za njega ne postoje tutorijali za pravljenje optimalnog setupa. Stoga, ne očajavajte ako vam ne uspe iz prve (najverovatnije i neće) i nastavite da isprobavate. Ali nakon što “ubodete” setup kako treba, bićete nagrađeni lepom aromom i parom. Lepota u ovome je što pravi setup za vaš atomizer treba da pogodite samo jednom; nakon toga uvek pravite setup na isti način i svaki put ćete imati isti rezultat.

Pročitajte još i...

O regulisanim modovima

Malo edukacije nije na odmet. Napredna oprema je sve lakše dostupna početnicima pa nije loše malo da pojasnimo stvari oko toga kako kako da se zaštitimo od nesrećnih događaja.