O regulisanim modovima

Malo edukacije nije na odmet. Napredna oprema je sve lakše dostupna početnicima pa nije loše malo da pojasnimo stvari oko toga kako kako da se zaštitimo od nesrećnih događaja.
Svaki regulisani mod ima zaštite i to od :

  1. Kratkog spoja
  2. Obrnutog polariteta (pogrešnog okretanja baterija)
  3. Pregrevanja
  4. Preteranog pražnjenja baterija
  5. Korišćenja slabih ili dotrajalih baterija

Takodje imaju limite kao što su:

  1. Amper limit
  2. Volt limit (limit napona)
  3. Limit otpora (donju i gornju granicu)

 

Zašto je bitno voditi računa pri korišćenju regulisanih modova kada imaju sve ove sigurnosne mere?

Odgovor je prost: sve ovo je masovna proizvodnja i sve ove zaštite mogu i ne moraju da rade. Ništa nas ne košta da obratimo pažnju kakav atomizer sa kakvim grejačem navrćemo na mod, ili kakve baterije stavljamo i kako. Radije ne bih da se pravim pametan i da proveravam da li sve zaštite rade ili, ne daj bože, ne rade…

Računanje ampera kod regulisanih modova

Svaka baterija ima svoj amper limit, neke su 6A,neke 10A,a ove koje mi koristimo su uglavnom high drain baterije sa limitom od 20A ili više. Da, većina modova pokazuje broj ampera na ekranu, ali to nisu amperi koji se vuku sa baterije već broj ampera koje regulator šalje na grejač. Formula je drugačija nego kod mehaničkih modova ali i dalje je to Omov zakon. U ovoj formuli otpor ne igra nikakvu ulogu.
Prvo je potrebno da odredimo koliko ćemo snage koristiti po jednoj bateriji. Nije bitno da li je u pitanju mod sa jednom, dve, tri ili četiri baterije kao što nije bitno ni da li su povezane serijski ili paralelno.
Ono što jeste bitno je koliko nisko mod prazni baterije jer opadanjem napona raste broj ampera. Zato je bitno da izračunamo maksimalan broj ampera koji ćemo ” vući ” iz baterije.
Primer: Imamo mod sa dve baterije, želimo da ga koristimo na 90W
90:2=45W
Znači svaku bateriju ćemo opteretiti sa 45W
Dobijenu snagu po bateriji sada treba da podelimo sa minimalnom voltažom (uzećemo primer moda koji baterije prazni do 3.4V)
45W/3.4V=13.23A
To znači da bez problema možemo da parimo na ovoj snazi.
Ako koristimo mod sa dve baterije sa limitom od 20A možemo da ih koristimo maksimalno do 130W (otprilike 130W bar što se amper limita tiče), zato što ćemo vući 19.11A od sigurnih 20A.

Daću i primer moda sa jednom baterijom koji prazni baterije do 3.3V i može da se pojača do 75W.
75W/3.3V=22.72A
Dakle ako koristimo bateriju sa limitom od 20A, mod ne smemo da pojačamo na 75W jer maksimalna sigurna granica u ovom slučaju bi bila 66W. Ponavljam, ovo je maksimalna granica i u ovom slučaju bateriju stresiramo bukvalno do njenih krajnjih granica. Preporuka je da ostanete 1-2A ispod sigurne granice. Na ovim snagama nemojte očekivati da će vam baterija potrajati (i neće). Takođe, morate znati da na ovim snagama ne možete koristiti obične grejače. Za ovolike snage se prave komplikovaniji grejači sa većom masom žice i nižim otporom a samim tim je potrebna i veća snaga da se zagreju.

Omov zakon i zašto ga treba makar poznavati

Sada kada znamo koliko smemo da pojačamo mod, reći ćemo par reči o postizanju te snage.
Kao što sam već spomenuo, svaki mod ima svoj limit u voltima, što znači da će nam za postizanje određene snage trebati određeni otpor. Sve ću objasniti na primeru…
Za ovo moramo da znamo Omov zakon (dobro bar deo Omovog zakona…), konkretno formulu
P = E2(ovo 2 znači na kvadrat) /R gde je P-snaga E-napon i R-otpor
Uzeću za primer mod sa limitom napona od 8.5V: Ako bismo recimo hteli da koristimo mod na 130W, a otpor nam je 0.6 oHm, to bi značilo da mod treba da nam isporuči napon od 8.83V što, naravno, nije moguće zato što mod ima limit od 8.5v. Sa grejačem od 0.6 oHm maksimalno možemo da izvučemo 120W zato što je za 120W potrebno 8.5V sa ovim grejačem.
Ovu jednačinu gore možemo da okrenemo i tako da nam je nepoznat otpor.
Onda bi glasila R=E2/P
Dakle da bismo sa modom koji ima limit napona od 8.5V postigli 130W otpor grejača mora da bude 0.55 oHm ili manji. U sve ove formule može da se ubaci i efikasnost same elektronike u modu kako bi se dobio još precizniji rezultat, odstupanja su oko 10%.

Par reči o punjenju baterija preko moda

E sad kada smo prošli sve ovo, želim da objasnim zašto nije preporučeno punjenje baterija direktno preko moda (pogotovo onih sa dve ili više baterija). Postoje dva glavna razloga: Prvi je baš kao što sam već spomenuo, masovna proizvodnja i loša kontrola kvaliteta. Drugi razlog je neujednačeno punjenje. Zašto je neujednačeno punjenje toliko opasno? Gore u tekstu sam spomenuo da kako napon opada, amperi rastu. Jedna baterija će biti više napunjena od druge što automataski znači da će ova koja je manje napunjena trpeti jače opterećenje i grejaće se, čim se greje postoji mogućnost da će se pregrejati što nas dovodi do onog najgoreg – može ili da ispusti vrele, otrovne gasove, ili da eksplodira.
Bilo da koristite mehanički ili regulisani mod, potrebno je da vodite računa o svojoj sigurnosti i da ništa ne prepustite slučaju.

Pročitajte još i...

Trikovi za savršen setup

Često se može sresti situacija da neko hvali neki atomizer na sva zvona dok ga drugi jednako kudi pa čak i baca u kantu za smeće. O čemu se ovde radi i zašto je nekome isti atomizer odličan a drugome ne valja?