Kako napraviti tečnost za elektronsku cigaretu?

Ono sa čime se svaki parilac susretne odmah na početku svoje karijere jesu tečnosti. Neizostavni su deo svakodnevice svakog parioca i dolaze u raznim formama i najrazličitijim mogućim ukusima kojih je, neću preterati ako kažem, svakodnevno, sve više. U ovom tekstu ćemo predstaviti u što je moguće više detalja sve što je vezano za pravljenje tečnosti: od osnovnih objašnjenja do instrukcija i saveta kako da sami napravite svoj e-liquid koristeći kalkulator koji smo takođe obezbedili za vas.

Da li da kupim ili da pravim?

Ako ste tek zakoračili u svet elektronskih cigareta, najveće su šanse da ćete prvo kupovati gotove tečnosti. Međutim, vrlo brzo ćete čuti od vapera sa malo više staža da je najisplativija varijanta praviti sopstvene tečnosti. Možda vam sve to može delovati zastrašujuće jer ste iz hemije u školi imali tek jedva neku trojku pa odmah u startu razmišljate u stilu “ma šta ću se sa tim bezveze gnjaviti kad već ima da se kupi gotovo”. Ali kako je praviti svoje tečnosti daleko isplativije nego kupovati gotove, savetujem vam da razmislite ponovo. Ne brinite, ne morate biti hemijski ekspert da biste napravili sopstvenu tečnost, jednako dobru kao što je i fabrička ali značajno jeftiniju.

Onda, hajde da pravimo!

Svaka tečnost za elektronsku cigaretu ima iste sastojke bez obzira da li je pravite vi ili ste je kupili gotovu:

  • VG – vegetable glycerin (biljni glicerin). Direktno je zaslužan za gust oblak koji izbacite iz sebe nakon povlačenja iz elektronske cigarete. Nema nikakav miris i slatkastog je ukusa. Prilično gust po konzistenciji. Lako nabavljiv jer nije opasna supstanca i u izobilju se koristi u farmaciji, industriji kozmetike, itd.
  • PG – propilen glikol. Jedan od dva glavna “krivca” za TH (throat hit – osećaj u grlu sličan onom kada povučete dim cigarete). Ređe konzistencije od VG-a ali takođe gust. Bez mirisa i takođe blago slatkast. Lako nabavljiv.
  • Nikotin – drugi “krivac” za throat hit. Nabavljiv u različitim koncentracijama (o ovome će biti reči malo kasnije). Nikotin za elektronske cigarete se uglavnom dobija iz krompira. Teže nabavljiv jer za razliku od PG i VG, nikotin jeste opasna supstanca i sa njim se mora pažljivo rukovati. No, ako umete da se služite zdravim razumom i razmislite pre nego što nešto uradite, neće biti baš nikakvih problema. Nabavlja se iz prodavnica specijalizovanih za vape.
  • Aroma – direktno zadužena za onaj prijatan miris koji osetite u ustima nakon povlačenja iz elektronske cigarete. Arome za elektronske cigarete su posebno prilagođenog sastava da su bezbedne za inhalaciju. Arome koje se koriste u prehrambenoj industriji (za kolače i tome slično) NISU bezbedne za upotrebu u elektronskim cigaretama. Arome za vaše tečnosti nabavljajte isključivo iz prodavnica specijalizovanih za vape.

Šta mi sve treba?

Kao što smo malopre naveli, potrebne su vam četiri osnovne komponente za svaku tečnost za elektronsku cigaretu: VG, PG, nikotin i aroma. Uz ovo će vam još trebati i nešto čime ćete moći da odmeravate zapreminu što je preciznije moguće (špric ili graduisana menzura), par rukavica (nije obavezno ali nije na odmet) kao i posuda u koju ćete skladištiti tečnost kada je napravite.

Ukoliko imate mogućnost, svo posuđe koje budete koristili kako za pravljenje tako i za skladištenje, bilo bi poželjno da bude od stakla.

Naravno, ovo nije obavezno ali staklo mnogo manje resorbuje tečnost nego što je to slučaj sa plastikom. Stoga, kada potrošite tečnost koju ste držali u plastičnoj posudi (bočici), veoma ćete teško (skoro neizvodljivo) oprati sud tako da u njemu ne ostane miris prethodne arome. Kod staklenih sudova (bočica) to nije slučaj i veoma lako se peru i održavaju.

Gde da nabavim?

Spomenuli smo da su PG i VG relativno lako nabavljivi. To znači da ih ima čak i u bolje snabdevenim apotekama. Sa aromama je stvar nešto drugačija pa iako ih nema u apotekama, može se lako doći do njih poručivanjem iz domaćih i stranih vape shopova (uskoro ćemo objaviti i registar proverenih vape shopova na našem sajtu). Što se nikotina tiče, tu je situacija dosta komplikovanija. Stvar je u tome što je nikotin, da se ne lažemo, otrov. Stoga je strogo kontrolisana supstanca te je uvoz nikotina prilikom kupovine sa stranih sajtova dosta velika lutrija jer lako može da se desi da će vam naplatiti carinu i akcizu kao da uvozite duvanski proizvod (u ne malom broju slučajeva se isto to dešavalo i sa aromama). Srećom, koncentrati nikotina se mogu nabaviti u domaćim vape shopovima te stoga i nema potrebe za ovakvim rizikom.


Poručeno i stiglo. Šta dalje?

Pre nego što počnete sa pravljenjem svog remek dela od liquida je potrebno da odlučite o par stvari: koliko nikotina želite, koliki odnos PG/VG, koju količinu liquida ćete praviti i koliko procenata arome je potrebno da stavite. Pa da krenemo redom…

– Koliko nikotina želim u svom liquidu?

Ako ste prethodno već parili neku gotovu (fabričku) tečnost, na njoj sigurno mora biti označeno kolika je količina nikotina. Stoga, najbolje je da krenete od te količine. Koliko ćete zapreminski dodati u vašu tečnost, zavisi od toga koju količinu tečnosti pravite i koja je jačina nikotinskog koncentrata koji koristite. Da ne biste mnogo razmišljali, možete prosto da koristite naš e-liquid kalkulator u koji će biti potrebno samo da unesete poznate podatke i on će sve ostalo odraditi za vas.

– Koji odnos PG/VG mi je potreban?

Spomenuli smo negde na početku ovog teksta čemu služi PG a čemu VG. Sad, ukoliko vam se neka fabrička tečnost dopala (količina pare, throat hit ili bilo šta drugo što nije sama aroma jer PG i VG nemaju nikakvu aromu), pokušajte da pronađete podatak koji je odnos PG i VG u toj tečnosti. Ako ne postoji mogućnost da utvrdite, neko je nepisano pravilo da krenete od odnosa 50/50 to jest polovina da je PG a druga polovina da je VG. Ukoliko posle ovoga budete želeli gušću paru i više “oblaka”, povećajte količinu VG (a smanjite PG). Međutim, imajte na umu da ovo može i hoće direktno uticati na količinu arome jer je VG po svojoj konzistenciji veoma gust te značajno teže razlaže aromu od PG-a. U prevodu, ako stavljate veću količinu VG-a izgledne su šanse da će vam trebati i veća količina arome. Takođe, ako je tečnosti isuviše gusta, grejač u vašem atomizeru će se teže i sporije natapati pa može lakše da se desi da dođe do zagorevanja suve vate koje baš i nije najprijatnije iskustvo i popularno se zove “dry hit”.
U samoj računici koliko čega treba da dodate vodite računa na kojoj bazi je aroma a na kojoj nikotin jer je u tom slučaju, njihovu zapreminu potrebno oduzeti od ukupne potrebne količine PG i VG. Zvuči previše komplikovano? Imali ste keca iz hemije? Nema brige, samo koristite naš e-liquid kalkulator i on će odraditi sav taj posao za vas.

– Koliko procenata arome da stavim?

Proizvođači aroma obično naznače preporučeni procenat arome ali još češće napišu raspon od koliko do koliko procenata treba staviti. Ovo je primarno zbog toga što se ne zna kakvu ćete bazu koristiti a, kao što smo maločas spomenuli, odnos PG i VG u tečnosti može uticati na intenzitet arome. U svakom slučaju, krenite sa preporučenim minimumom pa posle dodajte ako vam nije dovoljno.

Stvari postaju komplikovanije ali i interesantnije onog momenta kada poželite da napravite sopstvenu kombinaciju aroma ali o tome ćemo neki drugi put.

Kao i nikotin, i arome mogu biti na bazi PG i VG pa je i njihovu zapreminu potrebno oduzeti od ukupne količine PG ili VG (u zavisnosti na kojoj su bazi). No, opet, da ne biste razbijali glavu, kalkulator je tu da vam pomogne.

Sve izračunato. Kako i gde da sipam?

Jednostavno: onoliko koliko vam je kalkulator izračunao od svega je potrebno sipati u istu posudu. Tako i uradite. Ako imate laboratorijsku menzuru, njom ćete lako odmeriti veće količine što je pogodno za PG i VG. Ako ne, to možete učiniti i sa običnim špricem.

Za odmeravanje nikotina koristite poseban špric ili menzuru. Sve vreme dok radite sa nikotinskim koncentratom, nosite rukavice za jednokratnu upotrebu koje ćete nakon toga presvući na naličje i baciti.

U zavisnosti od toga koliko tečnosti pravite, različite su potrebe za posuđem koje ćete korisitit. Na primer, ako pravite oko 30ml tečnosti, sve možete završiti sa par špriceva od 20ml, 10ml pa čak i 5ml. Ako pravite količine od oko 100ml, i dalje sve možete raditi špricevima ali će duže trajati pa bi vam menzura od 100ml bila od pomoći makar za odmeravanje PG i VG. A ako znate šta radite ili neku aromu baš jako volite, nije isključeno da ćete je praviti i u količinama od litre pa i više. U tom slučaju, možete slobodno koristiti kuhinjski mikser ili ako imate blender/sokovnik. Čekaj… šta? Čitaj dalje praktičan savet 😉

Gde nam je onaj mikser što je kum za svadbu kupio?

Sve prethodno navedeno je onako kako bi se tečnosti mešale kada bi se svaki put pravile male količine i nekome je to sasvim dovoljno i ne treba mu više. Ali, ako ćete da se upustite u mešanje tečnosti na duže vreme, uvek koristite istu količinu nikotina i odnos PG i VG te ne želite svaki put da se maltretirate sa računanjem, ovo je “skraćena verzija”.

PG i VG se obično nabavljaju u litarskim pakovanjima. Stoga, zašto ne bismo odmah zamešali veće količine PG i VG sa nikotinom i imali spremnu bazu u koju je samo potrebno dodati aromu? Da, zaista, zašto ne bismo?

Da biste izračunali koliko PG, VG i nikotina vam je potrebno za ovo, samo unesite u kalkulator a polje za aromu ostavite prazno. Pretpostavimo da pravite litru baze sa 3mg/ml nikotina. Nikotinski koncentrat je jačine 100mg/ml i na bazi je PG. Ako ovo unesete u kalkulator, dobićete da treba da sipate 500ml VG, 470ml PG i 30ml nikotina (obzirom da ste naveli da je nikotinski koncentrat na bazi PG, njegova zapremina je oduzeta od ukupne količine PG da bi na kraju odnos PG i VG bio 50-50).
Dobijene količine sipajte PG, VG i nikotina, sipajte u isti sud. Slobodno možete da mešate običnim kuhinjskim mikserom jer ništa od ovoga nema ni miris ni ukus i sve se lako pere. Ako imate sokovnik/blender, još bolje. U njemu će se još lepše homogenizovati sve tri komponente. Krajnji cilj je da se sve tri stvari, PG, VG i nikotin, postanu jedna homogena celina. Ovo je naravno najvažnije zbog nikotina. Naime, ako nije dovoljno dobro zamešano, mogu lako da se stvore tzv. nikotinski džepovi, to jest delovi tečnosti u kojima je koncentracija nikotina znatno veća nego u ostatku. Zbog toga mešanje mikserom ili blenderom mnogo pomaže jer onako kako zamešaju metlice miksera ili sečiva blendera, ručno ne možete nikada izmešati. Tokom procesa ćete primetiti da vam tečnost postaje od providne, skoro potpuno bela (liči na razvodnjeno mleko). To je sve u redu. Nakon već par minuta će se ponovo izbistriti.

– Gde sad sa tim?

Kad ste sve izmešali, flaširajte lepo sve što ste napravili. Ako ste napravili više od litre ili će vam veća količina stajati duže vreme, ne bi bilo loše da je čuvate na tamnom i hladnom mestu. To može biti i frižider. Ali, vodite računa da ako držite u frižideru, baza će se usled hladnoće dosta zgusnuti pa ćete pre sledećeg mešanja sa aromom trebati ranije da je izvadite iz frižidera da se malo “otkravi” i povrati originalnu viskoznost.

Veoma je važno da ovako zamešanu bazu držite apsolutno van domašaja dece. Nije šala i nije ironija. Budite odgovorni po pitanju ovoga.

– Samo par kapi do gotovog liquida!

Sad kada imate gotovu bazu, sve što je potrebno je da sipate aromu. Pretpostavimo da želite da pravite 100ml liquida u koji ide 5% arome. To bi značilo da sve što treba da uradite je da sipate 95ml baze i 5ml arome i dobro promešate. I to je u principu to.
Prednosti pravljenja baze “unapred” su brojne, što i sami možete zaključiti. Mana je to što ne tako napravljena tečnost nije potpuno precizna jer nemate mogućnost da od količine PG ili VG oduzmete zapreminu arome. Međutim, pretpostavka je da ćete ovu metodu pravljenja tečnosti koristiti za veće količine (100ml i više) u kom slučaju je taj faktor potpuno zanemarljiv.

Kada to može da se koristi?

Kada ste sve zamešali, čekaju vas slatke muke. Naime, većina tečnosti postaje “uobličena” tek nakon što odleži neko vreme. Ovo vreme se u svetu zove “steeping time” (izgovara se /stiːping tʌɪm/) a u prevodu je najbliže izraz “vreme zrenja”.Vreme zrenja je drugačije za svaki profil arome i dosta zavisi i od ukusa konzumenta. Neko je neko nepisano “pravilo” da što je aroma kompleksnija (ima više različitih komponenti u sebi) to joj duže treba da sazri. Primera radi, voćne arome su generalno spremne za upotrebu već nakon par sati ili u najgorem slučaju za par dana. Desertne arome moraju da “leže” bar desetak dana (poželjno dve nedelje i više) dok duvanske i orašaste arome u nekim slučajevima moraju da se čekaju i po mesec dana i više. Naravno, sve ovo varira od arome do arome i u sve većem broju slučajeva, proizvođači navode koliki period pre upotrebe je potreban. Postoje dakako i takozvane shake to vape arome koje je dovoljno samo promućkati i odmah su spremne za upotrebu. Međutim, i kod njih je primećeno da donekle menjaju svojstva i postaju mnogo prijatnije nakon dan-dva.

Saveti

– Zamešane tečnosti čuvajte van domašaja dece. Nemojte zaboraviti da vrlo lako može da se desi da će vaša tečnost toliko lepo da miriše da dete jednostavno neće moći da odoli da je popije. Ne moramo objašnjavati koliko grozne posledice ovo može imati. Pamet u glavu i budite odgovorni bar koliko ste bili kada ste rešili da duvanski dim zamenite parom.
– Nakon što ste zamešali liquid, dobro protresite bočicu i ostavite je zatvorenu. Nakon 24h je ponovo dobro protresite ali ovog puta skinite poklopac i ostavite je otvorenu preko noći. Nije pravilo ali može da pomogne kod “agresivnih” aroma da se uklone oštre note.
– Ako imate ultrazvučnu kadicu, stavite sveže zamešanu tečnost u nju i uradite nekoliko ciklusa. Dosta će ubrzati zrenje ali i dalje rezultat neće biti kao višednevno stajanje. No, pomaže ako ste nestrpljivi. Još je bolje ako ultrazvučna kadica ima fuknciju grejanja.
– Kada perete posude u kojima ste mešali bazu ili tečnosti, radite to pod vrelom vodom (toliko vrelom da jedva možete da držite ruke na momenat pod vodom). Na ovaj način ćete na prvom mestu dobro oprati sud a drugo, sva voda će brzo ispariti (obzirom da je vrela) pa ćete ubrzo moći ponovo da koristite isti sud.

Pročitajte još i...

Trikovi za savršen setup

Često se može sresti situacija da neko hvali neki atomizer na sva zvona dok ga drugi jednako kudi pa čak i baca u kantu za smeće. O čemu se ovde radi i zašto je nekome isti atomizer odličan a drugome ne valja?